Militären har spelat en roll även inom andra mindre självklara områden. När det gäller kultur och mode har trender präglats av militära inslag. Konstutställningar med vapen, krig och konflikter i fokus och modekollektioner baserade på trender som direkt är inspirerade från den militära världen.

I den här artikeln ser vi närmare på hur militären blir en del av kultur och mode. På vilket sätt kan det militära bli en del av andra områden? Vi ger dig exempel på utställningar och konstprojekt samt modetrender.

Statement och markerande trend


I alla tider har det så kallade uniformsmodet varit ett sätt att tydligt markera hierarki och samhörighet. Även om det finns tider då det militära modet inte följt den traditionella uniformens maktspråk har militär klädsel alltid imponerat. På modern tid har vi sett hur det militära modet kommit och gått i modesvängen, inte sällan som något mer än bara en vanlig trend. Istället har det handlat om att presentera en livsstil och en form av statement, antingen som ett helt plagg eller i form av detaljer. Emblem med någon form av militär anknytning blir ett statement i sig på kläder, skor och prylar. Att trycka upp favoritplagg med militära tryck kan vara ett sätt att ge liv åt modetrenden. Det går utmärkt att få plagg tryckta direkt på nätet hos Printer som erbjuder ett stort utbud av tryckvänliga produkter. Amerikanska militärmotiv, tryck med militära grader och kamouflage är självklara inslag när det militära modet är på tapeten. De flesta av oss hittar förmodligen någon form av kamouflageplagg i garderoben från gångna trendsäsonger. Kamouflagejackan är fortfarande högst levande inom modesvängen. Den är ett typiskt statementplagg som kan dressas upp med en kostym.

Opinion och samhällskultur

Även inom konstens värld har militära inslag använts som ett sätt att skapa opinion och väcka engagemang i samhället. Ett exempel är det här dystopiska konstprojektet som iscensattes av den lokala fotografen Lotta Hammar på Styrsö. Projektet var ett slags samhällsaktion mot försvarets övningar i skärgården. Hammar använde sig av en hembygd militärgestalt av trä med tidningar som fyllning.

Det finns även intressanta konstprojekt som förankrar sig i samhällsförändringar utifrån ett militärt perspektiv. Mjölkuddsberget i Luleå var länge en militärstation med stor inverkan på svensk kommunikation, teknik och försvar. Idag har Mjölkuddsbergets roll inom det svenska samhället spelat ut sin roll och platsen valdes därför ut att bli scen för ett konstprojekt stöttat av Statens Konstråd. Den gamla militärstationen med tillhörande tunnlar har fått ett nytt liv med konst på väggarna. Det är ett indiskt konstkollektiv som skapat konsten som nu går att uppleva på Mjölkuddsberget. I samma konstprojekt ingår även andra platser runtom i Sverige om på olika sätt betytt mycket för den svenska samhällsutvecklingen.