När det gäller militäryrket kan det ofta förknippas med olika uniformer och kläder med det klassiska gröna kamouflagemönstret. Men det är inte alla kläder som används av militärer. Under övningar och liknande kan det här vara de klassiska plaggen, men en militär har på fritiden helt vanliga kläder.

Kläder på fritiden


Oavsett om den anställde inom militären är hemma eller inte, används vanliga praktiska och snygga fritidskläder när personen inte arbetar. Det är ett sätt att komma ifrån arbetet lite. Lika lite som en läkare går omkring med läkarrocken hemma, lika sällan går en militär omkring med arbetskläderna hemma i vanliga fall.

Uniform

Alla militärer har inte uniform men de flesta har det. Den bärs vid festligare tillställningar, begravningar och mycket annat. Uniformen är ofta mörkt grön, och om personen har några gradbeteckningar finns de också med på uniformen. Dessutom fäster många militärer märken och medaljer på uniformen. De militärer som inte har uniform bär ofta kavaj eller liknande vid tillfällen när uniform vanligen ska bäras.

Kamouflagekläder

Kamouflagekläder består ofta av jacka, byxor, kängor, handskar och hjälm. Precis som det låter har kläderna det klassiska kamouflagemönstret som gör att personerna smälter in bättre i naturen. När det inte räcker med kläderna maskerar sig ofta militärerna genom att måla sina händer, ansiktet och annat med grön färg, lera eller vad som finns till hands. De här kläderna är tillverkade i ett mycket tåligt material. Det ska tillåta att man rör sig, klättrar, hoppar och kryper omkring på marken. När det gäller militäryrket handlar det nämligen inte bara om att gå omkring och marschera, vilket många kan tro. När militären får rycka in och arbeta, antingen i samband med ett krig, en kris, när någon försvunnit eller liknande är det fysiska arbetet hårt och det ställer också krav på kläderna.

Kläder för olika yrken inom militären

Det finns inte bara soldater som arbetar inom militären. Där finns också personer som lagar mat, läkare, chefer, städpersonal och mycket annat. En del av yrkesgrupperna har kamouflagekläder men de används bara vid nödsituationer. En kock inom militären har ofta helt vanliga kockkläder och städpersonalen har ofta vardagkläder på sig. En läkare bär läkarrock och liknande kläder även ute i fält. Precis som inom andra yrken har olika yrkespersoner olika klädslar vid olika tillfällen.

Vem betalar kläderna?

När det gäller militärens kläder behöver personerna inte betala för dem själva. Det är oftast en sådan sak som ingår i anställningen. En del av kläderna får de som anställs, andra kläder får man låna. Precis som när man arbetar inom vården eller inom kärnkraftsindustrin ingår de kläder som krävs för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt. I de allra flesta fall brukar också en uniform ingå i kläduppsättningen liksom strumpor, underkläder och skor.