Kustjägarna tvingas till en krävande fysik och hård träning samtidigt som de måste ha ett mycket stabilt psyke. Det handlar om att både kunna samarbeta och arbeta självständigt och målmedvetet på samma gång som man prioriterar uppdraget istället för den egna bekvämligheten.

Innebörd att vara kustjägare

När som helst kan man som kustjägare infinna sig bakom fiendelinjen och vara tvungen att genomföra sabotage eller spaning. Kommunikationen är viktig och det krävs i de flesta fall att du får hyra och använda dig av komradio i arbetet, då det måste användas en hel del tekniska hjälpmedel. I utbildningen kan du söka dig till olika befattningar som till exempel omfattar jägarsjukvårdare, skarpskytt eller fältarbetare m.m. Skulle du sedan vara intresserad av att vidareutbilda dig så kan du bli prickskytt eller attackdykare, alternativt förhörsledare. Att vara kustjägare är ett spännande yrke, men som sagt fordrar det en hel del utav dig själv som person. Det krävs också att din familj är förstående och stöttar dig i ditt yrkesval, då det inte är något 9-5 jobb.

Hemma och utomlands

Att arbeta som kustjägare är som nämnt, inte ett vanligt arbete där du beger dig hemåt vid kl. 17 varje dag. Som kustjägare ingår du i ett elitförband och kan åta dig uppdrag både på hemmaplan och internationellt. Träning, övningar och utbildning sker på hemmaplan nära hemmabasens kustområde, men när som helst är det möjligt att du får packa din väska och ge dig av. Kompaniet du tillhör ska nämligen lösa en rad uppgifter i så många olika miljöer som möjligt och därför kan en plötslig resa inträffa.

Underskatta aldrig kommunikationen som kustjägare

Inom yrket kustjägare så är kommunikationen bland det viktigaste som existerar. Men då du ofta är ute på uppdrag så får du heller inte glömma bort dina nära och kära. Ha alltid din mobil till hands och glöm inte att signalera då och då att du mår bra och är i trygga händer.

Krav för att bli kustjägare

Vem som helst kan inte bli kustjägare, det fordras en mängd egenskaper för att bli godkänd samtidigt som proven är hårda. Behörighetskraven innefattar saker som listas nedan.

  • Du måste vara svensk medborgare
  • Du ska ha fullgod syn
  • Bra hörsel
  • Ha genomgått den 9 månaders grundutbildningen och ha fått godkända betyg
  • Ha fått godkänt på fystesterna
  • Du får inte ha några allvarliga allergier
  • Din registerkontroll måste vara godkänd
  • Du måste ha haft svenska 1, matematik 1, samhällskunskap 1 och engelska 5 och fått godkänt

Om du har ett intresse för att bli kustjägare så kan anmälan ske på Försvarsmaktens hemsida. Trots att det är ett actionladdat yrke så är spänningen påtaglig och att tjäna sitt land kan verkligen ge en upphöjd känsla när allvaret gör sig påmint varje dag.