Hemvärnet bildades år 1940 då det var oroligt runt om i världen med krig. Regeringen beslutade om ett hemvärn men sanningen är att det redan runt om i landet hade börjat på att bildats små egna hemvärn i och med oroligheterna. Från början hade man varken uniform, skyddsutrustning eller vapen åt alla utan man fick ta det man hade hemma, detta har utvecklats. Idag finns 40 bataljoner runt om i landet som ingår i hemvärnet och deras funktion är att skydda, bevaka och ytövervaka. Om det civila samhället behöver någon form av krisberedskap exempelvis vid bränder eller översvämning så står hemvärnet till tjänst. I hemvärnet ingår människor i alla åldrar och av båda könen. Man ska ha genomgått minst en tre månaders utbildning för att ha möjlighet att antas till ett förband. Förbandet man blir placerad i är generellt det som ligger närmast ens hemort för att man enkelt ska kunna öva tillsammans.

Satsa på en karriär inom militären

Allt fler sökte till hemvärnet efter Aurora som var en stor militärövning som gick av stapeln under 2017. Totalt deltog mer än 19 000 kvinnor och män i denna övning, en fjärdedel av dessa kom från det hemvärnet. Det övades både på marken, på vattnet och i luften och detta väckte mångas intresse. Dock var det inte bara från Sverige som man hade deltagare utan från hela världen. Den som var med i hemvärnet fick då en god insyn i hur det faktiskt är att vara yrkessoldat och andra fick kanske upp ögonen för hemvärnet. Det finns mycket att välja på och att testa när det kommer till den militära världen vilket kanske inte alla är medveten om. Är man lite nyfiken kan det vara en bra idé att gå med i hemvärnet och på så vis få möjlighet att testa om det där med en militär karriär är något. Trivs man är det gott om arbetstillfällen bara man är beredd att flytta dit jobben finns, det är ju på de platser i Sverige där det idag finns någon militär verksamhet.

Hitta ditt drömjobb

Upptäck att Netjobs har flera yrkeskategorier att erbjuda den som söker nytt jobb. Om du söker ett varierat jobb där man måste samarbeta mycket, är ute i naturen och har goda möjligheter till utveckling så kan det militära vara något att satsa på. Inom militären finns många dolda yrken som man kanske inte ens tänker sig ska finnas, exempelvis analytiker. Även om man börjar som någon typ av soldat så kan man sluta som chef eller kanske ekonom då det svenska försvaret behöver folk inom alla områden för att få det och fungera bra, det är med andra ord som vilken arbetsgivare som helst förutom vad deras huvudsakliga sysselsättning är. Det svenska försvaret använder sig av avancerad teknologi och ligger i framkant inom många områden så du som söker ska vara öppen för förändring och att vara beredd på snabba kast och ständigt nya överraskningar som dyker upp, ett jobb med det lilla extra helt enkelt.