När människor från andra länder tänker på Sverige, så brukar de oftast vara kylan eller fotbollsspelaren Zlatan som dyker upp i huvudet. Men Sverige är välkänt för våra vapenexporter. Idag har vi ungefär 40 aktiva exportörer av vapen och cirka 1500 företag med licens för vapentillverkning. Den årliga omsättningen i Sverige för krigsindustrin ligger på 30 miljarder kronor och sysselsätter någonstans mellan 17-18 tusen människor. Med tanke på folkmängden i Sverige så är detta en väldigt hög siffra, vilket visar hur mycket vi förlitar oss på vapenhandel. Saab grundades år 1937 och började omedelbart att tillverka och sälja stridsflygplan till den svenska militären. Ett år senare hade Saab redan öppnat den första fabriken, denna låg i Trollhättan. Saab räknas som Sveriges största vapenexportör och står för 60 procent av vapentillverkningen.

Vapen i Sverige

En revolver i sanden
År 2016 exporterade Sverige olika vapen och utrustning till 56 olika länder. Det Svenska rekordet ligger på 66 länder på ett år, vilket skedde år 2013. I snitt säljer Sverige vapen till ungefär 50 länder, men under de senaste åren har denna siffran ökat med 17 procent. Världens största vapenexportör är USA, men Sverige har under många år varit med på topplistan. Sverige exporterar även lättare vapen, vilket inte visas på statistiken vilket gör det svårt att veta exakt hur mycket vapen Sverige säljer. Har du problem med tänderna? Genom akut tandvård stockholm får du hjälp direkt!

Nya regler

Att nya regler om exporten gör det svårare för diktaturer är något som anses vara både bra och dåligt då riksdagens beslut leder till besvär gällande exportering till länder som exempelvis Saudiarabien. Då vissa av dessa länder kritiserats för olika typer av brott mot mänskliga rättigheter vill den svenska staten förhindra att företag som Saab säljer vapen till de länderna. Nackdelen med detta är ju då självklart att mer export blir mera pengar vilket leder till flera jobb inom företag som Saab.