Militäruniformer har en mycket lång tradition och var från början ett sätt för enheter i krig att känna igen varandra på slagfältet. Olika truppslag kom att få olika uniformer och uniformer från olika länder brukar också gå speciella färgskalor eller åtminstone ha detaljer som gör att man ser vilket land den tillhör. Färgskalorna passar utifrån de förhållanden de är tänkta användas i. Du hittar till exempel aldrig färgglada uniformer ämnade för förband som strider i vita, snöklädda landskap. Militärer bar, och bär fortfarande, ofta uniformer både när de är i tjänst och när de representerar sin division i civila sammanhang. Men då talar vi om olika uniformer. I den här texten ska vi framförallt titta på militäruniformer i egenskap av museiföremål och på hur modet och militärräder påverkat varandra under årens lopp. Kläder som hör eller hört till svenska armen uniformer säljas ofta av överskottsbolag och man behöver alltså inte vara soldat för att ha glädje av dess ofta mycket välgjorda plagg och skor i bra material.
Intressanta historiska föremål
Militäruniformer säger mycket om den tid under vilken de använts. Väl bevarade exemplar är historiska objekt av stort värde och därför är det tråkigt att textilarkivet i Sollefteå, ett textilmuseum med bland annat uniformer stänger. För att kommunen inte vill betala hyran för lokalerna. Det är i skrivande stund oklart vad som kommer att hända med uniformerna. Har du ett intresse för historiska uniformer är Armémuseet i Stockholm en plats du nästan måste besöka eftersom det fina samlingar där som presenteras på ett mycket pedagogiskt sätt. Man kan lära sig mycket av utställningarna som är väldigt tilltalande rent visuellt. Du kan se hur stora skillnaderna är mellan de paraduniformerna och kläder som var avsedda att användas i strid. Paraduniformer syftar till att se imponerande ut och skapar en storslagen helhet när de bärs av många soldater samtidigt under taktfasta marscher. En stridsmundering är mer minimalistisk och gjord för förenkla hanteringen av vapen och annan utrustning och möjliggöra så snabba och smidiga förflyttningar som möjligt. Plaggen är givetvis utformade för att klara de väderförhållanden som gäller när de är tänkta att användas.
Korsbefruktningen mellan modet och militära uniformer
Arméuniformer är inte en typ av plagg som står helt utanför det vanliga modet. Även om funktion och tradition är mycket viktigt när det gäller militära uniformer så påverkas snitten av vad som anses vara rätt i samtiden. Ofta handlar det om att små detaljer i uniformerna moderniseras. Något som är ännu mer signifikant är uniformernas påverkan på modet. Ett flertal modehus har tagit fram kollektioner där man tydligt märker av militära referenser och stilideal. Vissa modeskapare har även varit med och designat militäruniformer. Det tyska modehuset Hugo Boss är till exempel känt för att ha designat nazisternas uniformer och han tog sedan intryck av det i arbetet med sina modekollektioner. Vissa plagg, tyger och mönster som är mycket vanliga idag är från början militära. Kamouflagemönstrade plagg är ett uppenbart exempel men vi vill även lyfta fram ökenkängor och den tidlösa rockmodellen trench coat som är är av militärt ursprung. Mer än du kanske tror av det du kan köpa i modebutiker som Outletsverige är inspirerat av militära uniformer.